• Forumu şuan da Ziyaretçi olarak görüntülüyorsunuz. Forum ziyaretçileri tüm konu ve bağlantıları görüntüleyemez ve kaynaklara erişimi yoktur. Eğer üye iseniz buradan üye girişi yapın ya da burayı tıklayarak şimdi üye olun.
  • Ubden® Topluluk Projelerine, Aracılığınızla Destek Vermektedir.

    Topluluk projelerine katkı yapmak ve topluğumuza ulaşan genç girişimcilere destek olmak için Buradaki  bağlantıdan işlem kanallarına ulaşabilirsiniz.

    Desteklerinizle 7.000 kişilik bir ekosistem olduk ve büyümeye devam ediyoruz. Desteğiniz için teşekkürler.

İnceleme Arduino ile Programlama ve Robotik PCB

Ubden 

Administrator
Kurucu
Administator
2 Şub 2023
148
18
KrediPara
4,864KP
Arduino Nedir?

Arduino, elektronik ile iligli olan her insanın kolayca kullanabilmesi için geliştirilmiş açık kaynaklı bir mikrokontrolcü platformudur. Arduino kullanarak çeşitli sensörlerden gelen sinyalleri okuyabilir, ışık yakıp söndürebilir, motor çalıştırabilir; kısacası aklınıza gelebilecek tüm elektronik uygulamaları yapabilirsiniz.

Sorunun cevabını kısaca verdik. Biraz daha detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz. Bu sayfada arduino ile alakalı aklına gelebilecek tüm içerikleri bulabilirsin. Özellikleri neler, nasıl çalışır, çeşitleri nelerdir, neler yapılabilir, uygulamalı örnekler hepsi buradaki içeriklerde mevcut. Merak ettiklerini hemen aşağıdan seç ve okumaya başla! Kitaplardan öğrenmek isterseniz de “arduino kitap” kategorimizi inceleyebilirsiniz.


Arduino bir G/Ç kartı ve Processing/Wiring dilinin bir uygulamasını içeren geliştirme ortamından oluşan bir fiziksel programlama platformudur.

Arduino kartlarının donanımında bir adet Atmel AVR mikrodenetleyici (ATmega328, ATmega2560, ATmega32u4 gibi) ve programlama ve diğer devrelere bağlantı için gerekli yan elemanlar bulunur. Her Arduino kartında en azından bir 5 voltluk regüle entegresi ve bir 16MHz kristal osilator (bazılarında seramik rezonatör) vardır. Arduino kartlarında programlama için harici bir programlayıcıya ihtiyaç duyulmaz, çünkü karttaki mikrodenetleyiciye önceden bir bootloader programı yazılıdır.

Genuino, Arduino 'nun kardeş markasıdır. Arduino 'nun eş kurucuları olan Massimo Banzi, David Cuartielles, Tom Igoe, ve David Mellis tarafından kurulmuştur. Birleşik Devletler dışında satılan Arduino ürünleri için kullanılan bir markadır. Genuino Uno, Genuino 101, Genuino Mega 2560, Genuino Zero ve Genuino Micro kartları bulunmaktadır. Bu kartlar ile Arduino versiyonları arasındaki tek fark marka ismindeki farklılıktır. Kartların bileşenleri ve özellikleri her birinin Arduino versiyonu ile aynıdır.

NRF24L01 Nedir? Arduino İle Kullanımı – Bağlantısı

NRF24L01 Modülü Nedir?
Nordic Semiconductor şirketinin ürettiği NRF24L01 çipini kullanan alıcı verici modüldür. 2.4GHz frekansında kablosuz haberleşme yapmanıza imkân sağlayan düşük güç tüketimine sahip bir modüldür.

Antenli ve antensiz olmak üzere iki tane modeli vardır. Bağlantı ve datasheet olarak hiçbir farkları yoktur. Antenli olan modeli antensiz modeline göre daha uzak mesafelerden haberleşebiliyor.

SPI arabirimini desteklemekte olup, Bu sayede tam 6 tane Arduino’nun bir ana Arduino ile haberleşmesini saylayabilirsiniz.

SPI pinleri Arduino türüne göre değişiklik gösterir. Arduino türlerine göre pinler aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

  • Arduino türü MOSI MISO SCK
  • Arduino UNO 11 veya ICSP4 12 veya ICSP1 13 veya ICSP3
  • Arduino Mega 51 veya ICSP4 50 veya ICSP1 52 veya ICSP3
  • Arduino Leonardo ICSP-4 ICSP-1 ICSP-3
  • Arduino Due ICSP-4 ICSP-1 ICSP-3
  • SPI pinleri
  • NRF24L01 Modülü ve NRF24L01 PA / LNA Antenli Versiyonu
  • NRF24L01 ailesinin en popüler olan versiyonu, aşağıda bulunan ilk çıkan antensiz versiyonudur.

Nrf24l01 ilk versiyon

İlk versiyondaki modülün üzerinde dahili anten bulunuyor. Bu durum modülün daha kompakt ve küçük olmasını sağlıyor. Anteninin küçük olması daha az enerji tüketmesine neden oluyor ancak anteninin küçük olması iletişim mesafesini azaltıyor. Bu versiyonda, kapalı alanda ortalama 100 metreye kadar iletişim sağlayabilirsiniz. Bu mesafe açık alanda tabii ki daha çok artacaktır.

Nrf24l01 PA / LNA Antenli Versiyonu

İkinci versiyonda bir SMA konektörü ve harici anteni bulunur, ama donanım olarak güncellenen fark bu değildir. Asıl fark, modülün üzerinde bulunan güç devrelerine yapılan iyileştirmelerdir. Bu sayede ilk modülün iletişim mesafesinden kat ve kat daha fazla mesafede iletişim sağlayabiliyor. Açık alanda bu mesafe 1000 metreye kadar çıkabiliyor.



Arduino 'nun temel bileşenleri : Arduino geliştirme ortamı (IDE), Arduino bootloader (Optiboot), Arduino kütüphaneleri, AVRDude (Arduino üzerindeki mikrodenetleyici programlayan yazılım) ve derleyiciden (AVR-GCC) oluşur.

Arduino yazılımı bir geliştirme ortamı (IDE) ve kütüphanelerden oluşur. IDE, Java dilinde yazılmıştır ve Processing adlı dilin ortamına dayanmaktadır. Kütüphaneler ise C ve C++ dillerinde yazılmıştır ve AVR-GCC ve AVR Libc. ile derlenmiştir. Arduino kaynak kodlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Optiboot bileşeni Arduino 'nun bootloader bileşenidir. Bu bileşen, Arduino kartlarının üzerindeki mikrodenetleyicinin programlanmasını sağlayan bileşendir.

Arduino 'nun bu kadar çok tercih edilmesini sağlayan en önemli bileşen ise mikrodenetleyici konusunda detaylı bilgi sahibi olmayı gerektirmeden herkesin programlama yapabilmesini sağlayan Arduino kütüphaneleridir. Arduino kütüphanelerinin bir listesine buradan ulaşabilirsiniz. Arduino kütüphaneleri, geliştirme ortamı ile birlikte gelmekte ve "libraries" klasörünün altında bulunmaktadır. Kodları inceleyerek mikrodenetleyicilerin nasıl programlandığını ve kütüphanelerin yapısını görmeniz mümkündür.

Son olarak AVRDude bileşeni ise derlenen kodları programlamak için kullanılır.



NRF24L01 Modülü Özellikleri ve Pin Çıkışları
Teknik Özellikleri


  • Frekans Aralığı 2,4 GHz ISM
  • Max. Veri Hızı 2 Mb/s
  • Modülasyon Formatı GFSK
  • Maks. Çıkış Gücü 0 dBm
  • Çalışma Gerilimi 1.9 V ila 3.6 V
  • Maks. Çalışma Akımı 13.5 mA
  • Min. Akım (Bekleme Modu) 26 mA
  • Logic Pini 5V (Toleranslı)
  • Veri İletim Mesafesi 800m+ (Açık Alanda)
  • Nrf24l01 ilk versiyon
  • Nrf24l01 PA/LNA antenli versiyonu
  • GND Topraklama pinidir.

VCC Güç pinidir. 1,9 ila 3,9 arasında bir voltaj verebilirsiniz. Arduino ile kullanımda 3.3V çıkışa bağlayabilirsiniz. 5V pinine bağlarsanız modülünüz büyük ihtimalle bozulacaktır. Ancak adaptörlü bir devre kuracaksanız, adaptör 5v desteklediği için 5v güç verebilirsiniz.

CE aktif bir HIGH pinidir. Seçildiğinde, NRF24L01 hangi moduna bağlı olarak veri gönderir ya da alır.

CSN aktif bir LOW pinidir ve normalde HIGH tutulur. Bu pin LOW olduğunda NRF24L01, SPI portunu veri alımı moduna geçirir.

SCK SPI Bus Master tarafından sağlanan saat hareketlerini kabul eder.

MOSI NRF24L01’in SPI girdisidir.

MISO NRF24L01’den SPI çıkışıdır.

Arduino İle Neler Yapılabilir ?

Arduino kütüphaneleri ile kolaylıkla programlama yapabilirsiniz. Analog ve digital sinyalleri alarak işleyebilirsiniz. Sensörlerden gelen sinyalleri kullanarak, çevresiyele etkileşim içerisinde olan robotlar ve sistemler tasarlayabilirsiniz. Tasarladığınız projeye özgü olarak dış dünyaya hareket, ses, ışık gibi tepkiler oluşturabilirsiniz.

Arduino 'nun farklı ihtiyaçlara çözüm üretebilmek için tasarlanmış çeşitli kartları ve modülleri mevcuttur. Bu kart ve modülleri kullanarak projelerinizi geliştirebilirsiniz.

Arduino Nasıl Kullanılır ?

Arduino tüm bu avantajlı özelliklerine rağmen, tüm projelerinizi sıfır elektronik ve yazılım bilgisi ile çabucak yapabileceğiniz bir araç değildir. Hazır kütüphaneleri ve örnekleri kullanarak belli bir yerden sonra tıkanmamak için Arduino ile birlikte elektronik ve yazılım da öğrenmeniz gerekir.

Arduino kartlarının getirdiği kolaylıkların bir götürüsü olarak Arduino kartlarda Atmega mikrodenetleyicilerin performansını %100 kullanamazsınız.

Arduino ile çalışmaya başlamadan önce Arduino hakkında temel bilgileri edinmeniz faydalı olacaktır. Sonrasında sizin için uygun olan Arduino kartını (Arduino Uno, Arduino Mega 250, Arduino Leonardo... vs) seçip bir adet edinmelisiniz. Tüm Arduino kartları aynı şekilde programlanabilir, ancak farklı kartların farklı özellik ve fonksiyonları olur. Örneğin sıklıkla tercih edilen 2 Arduino kartı, Arduino Uno ve Arduino Mega;

Arduino ile Kullanılması ve İlk Çalıştırmadaki Hatayı Giderme
Artık NRF24L01 alıcı-verici modülünün nasıl çalıştığını tam olarak anladığımıza göre, Arduino’muza bağlamaya başlayabiliriz!

Arduino ile NRF24L01 modülünün kullanımını göstermek için örnek bir proje yapacağız. Bu projede bir Arduino’dan diğer Arduino’ya serial port sayesinde mesaj göndereceğiz.

NRF24L01 modülleri 3.3v ile çalışırlar, Arduino’ya modülü direkt bağlayarak kullanıldığı zaman güç problemleri ya da iletişimsizlik problemleri ortaya çıkabilmektedir.

Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.
bullet.jpg
Arduino 'nun temel kartıdır.
bullet.jpg
ATMega328 mikrodenetleyicisi bulunur.
bullet.jpg
14 Dijital G/Ç Pini, 6 PWM Çıkışı, 6 ADC Girişi vardır.
bullet.jpg
32 KB Flash hafızaya sahiptir.
Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.
bullet.jpg
Arduino Mega 2560 'da ATMega2560 mikrodenetleyici bulunur.
bullet.jpg
Giriş / Çıkış Sayısı Arduino Uno 'dan daha fazladır. (54 Dijital G/Ç Pini, 14 PWM Çıkışı, 16 ADC Girişi)
bullet.jpg
Hafızası da Arduino Uno 'ya göre daha yüksektir. (256 KB Flash hafıza)​

Size uygun Arduino kartını seçip aldıktan sonra ihtiyacınız olan bilgisayar, USB kablosu, çeşitli dirençler, ledler, butonlar, breadboard, bağlantı ve atlama kabloları, çeşitli sensörler, LCD ler gibi bazı malzemelerdir.

Ardından programlama için Arduino yazılımını bilgisayarınıza buradan indirebilirsiniz. Programlama ile ilgili bilgileri ise buradan bulabilirsiniz.

Arduino projeleriniz için hazırlayacağınız devreleri çizmek için Firtzing programını buradan ücretsiz olarak indirip kullanabilirsiniz. Aşağıdaki resimde Fritzing 'deki komponentlerden bazıları gösterilmektedir. Fritzing programı projelerinizin çizimlerini yapabilmeniz içindir. Henüz simülasyon özelliği bulunmamaktadır.

Bu problemleri gidermek için birkaç yöntem mevcuttur. Bunlardan birisi de kondansatör yöntemidir. İnternette çoğu kaynak NRF24L01 modülüne kondansatör lehimleyerek bu sorunun çözülebileceğini öneriyorlar, fakat ben bu yöntemi önermiyorum.

Benim önerdiğim yöntem, güç problemi için tasarlanmış olan NRF24L01 adaptörü kullanmak. Çünkü diğer yöntemler tam stabil olarak çalışan yöntemler değildir. Adaptör kullanarak bu sorunun önüne kesin olarak geçebilirsiniz.

Nrf24l01 adaptörü


NRF24L01 adaptörü

Fritzing komponentleri






















Bu temel adımlardan sonra Arduino ile yapacaklarınız sizin tasarım ve uygulama becerilerinize ve çalışmanıza bağlıdır. Uygulama örneklerini inceleyerek, basitten başlayarak adım adım kendi projelerinizi tasarlayıp uygulamaya başlayabilirsiniz.​
NRF24L01 adaptörü üzerinde voltaj regülatörü olduğundan 5V girişini kullanabilirsiniz. Arduino kartlarında 3.3V çıkış gücü düşük olduğu için 5V ile beslediğinizde güç problemi yaşamazsınız. Ayrıca modülün ihtiyaç duyduğu bypass kapasitörler de kart üzerinde mevcuttur.
Bu şekilde, adaptör sayesinde stabil ve kolay bir kullanıma sahip olabilirsiniz.

Arduino ile kullanımını öğrenmek için örnek projeyi yapmaya geçebiliriz.

KULLANILACAK MALZEMELER

  1. NRF24L01 (2 ADET)
  2. NRF24L01 ADAPTÖRÜ (2 ADET)
  3. JUMPER KABLO
  4. ARDUİNO UNO (2 ADET)
  5. Bağlantılar ve Devre Şeması

NRF24L01 modülü ile proje yaparken kesinlikle devre şemasında bulunan adaptörden kullanmanızı öneririm. Aksi halde iletişimsizlik sorunlarıyla karşılaşma ihtimaliniz yüksektir.


Kaynaklar ;​
Robotiksistem.com
maker.robotistan.com
 
Üst