• Forumu şuan da Ziyaretçi olarak görüntülüyorsunuz. Forum ziyaretçileri tüm konu ve bağlantıları görüntüleyemez ve kaynaklara erişimi yoktur. Eğer üye iseniz buradan üye girişi yapın ya da burayı tıklayarak şimdi üye olun.
  • Ubden® Topluluk Projelerine, Aracılığınızla Destek Vermektedir.

    Topluluk projelerine katkı yapmak ve topluğumuza ulaşan genç girişimcilere destek olmak için Buradaki  bağlantıdan işlem kanallarına ulaşabilirsiniz.

    Desteklerinizle 7.000 kişilik bir ekosistem olduk ve büyümeye devam ediyoruz. Desteğiniz için teşekkürler.

Flip Flop Devresi Nedir?

  • Konbuyu başlatan Fırat Ürper
  • Başlangıç tarihi
F

Fırat Ürper

Misafir
Misafir
Bu yazımızda dijital elektronik dünyasının temel yapı taşı olarak bilinen flip-flop devrelerine ve türlerine odaklanacağız.

Flip Flop Nedir?​


Flip-flop‘lar, ikili verileri depolamak için kullanılabilen iki kararlı duruma sahip bir elektronik devredir. Saklanan veriler, değişen girdiler uygulanarak değiştirilebilir. Flip-flop‘lar (FF) devreye çalışma gerilimi uygulandığı sürece durumu ve buna bağlı olarak çıkışındaki değeri devamlı olarak koruyabilir.

Flip-flop’lar, bilgisayarlarda, iletişimde ve diğer birçok farklı sistemlerde kullanılan dijital elektronik sistemlerin temel yapı taşlarıdır. FF’ler, veri depolama öğeleri olarak kullanılır. 4 tipte flip-flop devresi bulunmaktadır. Bunlar;

  1. SR Flip-Flop
  2. JK Flip-Flop
  3. D Flip-Flop
  4. T Flip-Flop

1- SR Flip Flop​


SR flip-flop, en yaygın kullanılan tiptir. Bu basit flip-flop devresinin bir set girişi (S) ve bir reset girişi (R) vardır. Bu sistemde S’yi aktif olarak ayarladığınızda ‘Q’ çıkışı yüksek, ‘Q’ düşük olacaktır. Çıkışlar kurulduktan sonra, devrenin kabloları ‘S’ veya ‘R’ yükselene veya güç kapatılana kadar korunur.

SR Flip Flop


Yukarıda gösterildiği gibi, anlaşılması en basit ve en kolay olan flip-flop türüdür. Yukarıda gösterildiği gibi iki çıktı birbirinin tersidir. SR flip-Flop’un doğruluk tablosu aşağıdaki gibidir.

SR flip flop doğruluk tablosu


2- JK Flip Flop​


SR flip-flop’taki tanımsız durum nedeniyle, elektronikte başka bir flip-flop türü gerek görülmüştür. JK flip-flop, S=R=1 bir problem olmadığında SR flip-flop’ta bir gelişmedir.

JK flip flop


J=K=1 giriş koşulu, çıkış durumunu tersine çeviren bir çıkış verir. Ancak, devre pratik olarak test edildiğinde çıkışlar aynıdır. Basit bir deyişle, eğer J ve K veri girişi farklıysa (yani yüksek ve düşük), o zaman Q çıkışı bir sonraki saat kenarında J değerini alır. J ve K her ikisi de düşükse, değişiklik olmaz.

J ve K’nin ikisi de saat kenarında yüksekse, çıktı bir durumdan diğerine geçiş yapacaktır. JK flip-flop’lar, flip-flop’ları Ayarlama veya Sıfırlama işlevi görebilir. JK flip-flopların doğruluk tablosu şöyledir:

JK flip flop doğruluk tablosu


3- D Flip Flop​


D flip-flop, dijital elektronikte çok popüler olan daha iyi bir alternatiftir. Sayaçlar, kaydırmalı kayıtlar ve giriş senkronizasyonu için yaygın olarak kullanılırlar.

D flip flop


Burada çıkış sadece saat kenarında değiştirilebilir ve giriş diğer zamanlarda değişirse çıkış etkilenmeyecektir. D flip-flop doğruluk tablosu şöyledir:

d flip flop doğruluk tablosu


Çıktının durumunun değişmesi, saatin yükselen kenarına bağlıdır. Çıkış (Q) giriş ile aynıdır ve yalnızca saatin yükselen kenarında değişebilir.

4- T Flip Flop​


Bir T flip flop, bir JK flip flop gibidir. Bunlar temel olarak JK flip flop’ların tek girişli versiyonudur. JK flip-flop’un bu değiştirilmiş biçimi, hem J hem de K girişlerini birbirine bağlayarak elde edilir. Saat girişi ile birlikte sadece bir girişi vardır.

T flip flop


Bu flip-flop’lar, durumunu tamamlama yeteneklerinden dolayı (yani Toggle) T flip-flop’ları olarak adlandırılır, bu nedenle Toggle flip-flop adı verilir. T Flip-flop doğruluk tablosu şöyledir:

T flip flop doğruluk tablosu


The post
Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.
appeared first on
Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.
.

Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.
 
Üst