• Forumu şuan da Ziyaretçi olarak görüntülüyorsunuz. Forum ziyaretçileri tüm konu ve bağlantıları görüntüleyemez ve kaynaklara erişimi yoktur. Eğer üye iseniz buradan üye girişi yapın ya da burayı tıklayarak şimdi üye olun.
  • Ubden® Topluluk Projelerine, Aracılığınızla Destek Vermektedir.

    Topluluk projelerine katkı yapmak ve topluğumuza ulaşan genç girişimcilere destek olmak için Buradaki  bağlantıdan işlem kanallarına ulaşabilirsiniz.

    Desteklerinizle 7.000 kişilik bir ekosistem olduk ve büyümeye devam ediyoruz. Desteğiniz için teşekkürler.

Genç Girişimcilere Yol Gösterecek 20 Tavsiye

  • Konbuyu başlatan Betül Enser
  • Başlangıç tarihi
B

Betül Enser

Misafir
Misafir

Genç Girişimcilere Yol Gösterecek 20 Tavsiye​


Girişimci; en genel ifade ile kendi işini kurup yöneten, fırsatları değerlendiren ve risk alan kişidir. Bir girişimcinin başarılı olabilmesi için iş kurma sürecinde bazı aşamalardan geçmesi gerekmektedir. Bu yazımızda genç girişimcilerin hayallerini gerçekleştirmek için çıktıkları bu yolculukta nasıl bir yol izlemeleri gerektiği hakkında tavsiyeler veriyor olacağız.



1. Net Bir Hedef Belirleyin!


Öncelikle bir girişimci ne yapmak istediğini belirlemeli ve belirlediği hedef doğrultusunda adımlar atmalıdır. Hedefinizi açıkça ortaya koymalısınız. Nasıl ve ne kadar sürede hedefinize ulaşabileceğinizi ancak bu şekilde bulabilirsiniz.



2. Detaylı Bir Araştırma Yapın!


Kurmak istediğiniz iş hakkında iyi bir araştırma yapmanız gerekmektedir. Hangi sektörde faaliyet gösterecekseniz ona göre bir piyasa araştırması yapmalısınız. Sonrasında da piyasa analizinize göre hareket etmelisiniz. Böylelikle kuracağınız iş ile alakalı kafanızda bir soru işareti kalmaz ve daha kolay ilerlersiniz.



3. Planlı ve Düzenli olun!


Kuracağınız işte başarılı olmak istiyorsanız mutlaka planlı hareket etmelisiniz. Neyi ne zaman yapacağınız belli değil ise işler biriktiğinde kendinizi bunalmış hissedebilirsiniz. Bu da yapacağınız işte başarılı olma şansınızı etkiler. Bu duruma engel olmak için yapabileceğiniz günlük, haftalık hatta aylık planlar işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.



planli olun




4. En Verimli Olduğunuz Zamanları Tespit Edin!


Hepimizin normale göre daha verimli olduğumuz zamanlar vardır. Burada kast ettiğimiz zamanlar ise daha iyi odaklanıp daha basit çözümler bulduğumuz anlar. Öncelikle size iyi hissettiren yerleri ve aktiviteleri bulmalısınız. Spor yaparken, müzik dinlerken veya yürüyüş yaparken bile olabilir. Bu şekilde hem kendinizi sıkmamış olursunuz hem de problemleri daha kısa sürede çözersiniz.



5. Hedef Kitlenizi İyi Belirleyin!


Girişiminizin hangi kitleye hitap ettiğini belirlemek oldukça önemlidir. Çünkü pazarlama çalışmalarınızı alakasız gruplara yönelik yapmanız durumunda lüzumsuz yere hem zamanınızdan hem de bütçenizden harcamış olursunuz.



6. İyi bir Çalışma Ekibi Kurun!


Girişimlerinizde başarılı olmanızı etkileyen en önemli faktörlerden biri de kuracağınız çalışma ekibidir. Ekibin her üyesi bir yapboz parçası gibidir. Her birinin farklı bir yeteneği ve görevi vardır. Bir araya gelerek birbirlerini tamamlarlar. Bu ekibi oluştururken gerçekten fayda sağlayabilecek kişileri bulmak çok önemlidir. Sırf arkadaşınız olduğu için ekibe dahil edeceğiniz biri ilerde sorun yaşamanıza neden olabilir. Bu yüzden doğru kişileri seçmeye özen göstermelisiniz.

Aynı zamanda kurduğunuz ekibin düşüncelerine önem vermelisiniz. Yaptıkları iyi işleri belirterek motive olmalarını sağlamalısınız. Yapıcı eleştiriler ile yaptıkları işi daha doğru yapmaları için onları yönlendirebilirsiniz. Bu şekilde daha istekli ve verimli bir çalışma ekibi oluşturmuş olursunuz.



ekip




7. Bütçenizi Belirleyin!


Bütçe planlaması, şirketlerin hedeflerine yönelik faaliyetleri için yaptığı bir finansal planlama sürecidir. Şirketler için oldukça önemli olan bütçeleme süreci, yeni girişimciler için de büyük önem taşımaktadır. Girişimci adayları, hayallerindeki işi kurarken bütçe belirlemeli ve ona göre ilerlemelidir. Bütçe planlamasını Excel tablolarıyla yapabilirsiniz. Daha profesyonel bir boyuta taşımak isterseniz bütçe planlama programı olarak bilinen yazılımları da kullanabilirsiniz.



8. Pazarlamanın Önemini Unutmayın!


Yeni bir iş kurarken hedef kitleye ulaşmak, bilinirliği arttırmak ve sunmak istenilen ürün ya da hizmetleri müşterilere tanıtmak açısından pazarlama oldukça önemlidir. Ayrıca sizin yapmak istediklerinizi yapan başka birileri daha olabilir. Bu da bir rekabet ortamı oluşmasına neden olacağından bu noktada fark yaratacak şey
Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.
olacaktır. Bu yüzden pazarlama stratejilerine büyük önem vermelisiniz. Ayrıca iyi bir pazarlama ekibi kurmaya da özen göstermelisiniz.



pazarlama




9. Yeniliklere ve değişime açık olun!


Başarılı bir girişimci olmak için her zaman gelişime açık olmalısınız. Sürekli kendinizi geliştirmelisiniz. Ayrıca, kendi alanınızdaki gelişmeleri takip etmeli ve değişen şartlarla birlikte ortaya çıkan fırsatları da değerlendirmelisiniz. Bu şekilde hem yeniliklere ayak uydurarak yerinizde saymamış hem de rakiplerinizden geri kalmamış olursunuz.



10. Başarısız olmaktan korkmayın!


İş kurma sürecinde karşınıza bazı problemler çıkabilir. Bu problemler karşısında ne yapmanız gerektiğini öğrendiğinizde ise çözümleme yeteneğiniz gelişir, deneyim elde etmiş olursunuz. Bu nedenle herhangi bir olumsuzlukta başarısız olabileceğinize odaklanmak yerine deneyim kazanacağınızı düşünerek ilerlemek sizi daha çok motive edecektir.



11. Kolay Pes Etmeyin ve Sabırlı Olun!


Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.
niz ne kadar harika olursa olsun başlangıçta büyük başarılar elde edemeyebilir. Bu yüzden girişiminize biraz zaman tanımalı ve kolay pes etmemelisiniz. Daha önce de bahsettiğimiz gibi girişiminizi hayata geçirme süreci biraz zorlu olabilir. Daha önce karşılaşmadığınız engellerle uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarda hemen pes etmemeli ve çözüm yolları aramalısınız. Girişim fikrinize güvendiğiniz takdirde engelleri daha kolay aşarsınız ve yolunuza sağlam adımlarla devam edersiniz.



12. Olumlu Düşünün!


Bulduğunuz iş fikrini çevrenizdeki insanlara bahsettiğiniz andan itibaren bu fikir hakkında çeşitli yorumlar alırsınız. Motive olmanızı sağlayan, pozitif ve destekleyici yorumlar gelirken bu fikrin saçma ve gerçekleştirilmesinin zor olduğunu iddia eden yorumlar da gelebilir. Bu gibi durumlarda çevrenizin yorumlarını bir noktaya kadar dinlemeli, eksikleriniz varsa bunları tamamlamalı ve bu şekilde kendinizi ve iş fikrinizi geliştirmeye çalışarak devam etmelisiniz. Çok güvendiğiniz ve gerçekten başarılı olabileceğinizi düşündüğünüz iş fikirlerine gelen olumsuz yorumlarla karşılaştığınızda ise bunlara kulak asmamanızı öneriyorum.

Çünkü yolunuza taş koymak isteyen insanlar sadece girişim fikirlerinizi gerçekleştirme aşamasında değil hayatınızın her alanında ve her aşamasında karşınıza çıkabilir. Enerjinizi sömüren ve modunuzu düşüren insanlardan uzak durmalı ve bu süreçte pozitif kalmaya dikkat etmelisiniz. Çünkü yorucu olan bu girişimcilik serüveninde bir de çevreden gelen olumsuz yorumlarla uğraşmak sizi hedefinizden uzaklaştırabilir. Hatta harika bir iş fikrinden soğumanıza neden olabilir. Özgüvenli olup, iş fikrinizin arkasında durabilmeyi başardığınız takdirde olumlu düşünmeniz daha kolay olacaktır.



olumlu düsünün




13. Hatalarınızdan Ders Çıkarmayı Bilin!


Özel hayatımızda olduğu gibi iş hayatımızda da hatalar yapabiliriz. Yaptığımız her hata bize bir şeyler katar. hatamızı umursamamak yerine almamız gereken dersi alıp yolumuza devam etmemiz ilerleme kat etmemizi sağlar. Bu nedenle, yaptığınız hataları hangi şartlar altında ve neden yaptığınızı çözmeniz ve özeleştiride bulunabilmeniz gelişmenizi sağlayacak ve aynı hataları tekrar tekrar yapmanızı önleyecektir.



14. Network Ağınızı Geliştirin!


İş hayatında network ağının geliştirilmesine verilen önem her geçen gün artmakta. Çünkü kurulan bağlantılar daha fazla iş yapmanızı ve ilerlemenizi sağlar. Bilinirliğinizi arttırmak açısından network ağınızın genişliği de büyük önem taşır. Network ağınızı genişletmek için yeni insanlarla tanışmaya istekli olmalı, topluluk önünde rahat konuşabilmeli, empati sahibi olmalı ve iyi bir iletişim kurabilmelisiniz.

Network kurulumunda ikili ilişkiler önemli olduğundan, karşılıklı güven duygusunun sağlanması da oldukça önemlidir. İki tarafın da bir kazancı olması, başarılı ve sağlıklı bir Network’ün kurulmasını sağlar. Bu nedenle, ilişkilerinizde samimi olmaya önem vermelisiniz.



network




15. Dünyayı Takipte Olun!


Başarılı bir girişimci olmak istiyorsanız sadece çevrenizdeki gelişmeleri takip etmekle kalmamalı dünyada neler olup bittiğinden de haberdar olmalısınız. Ayrıca dünyada sizin yapacağınız işin benzerlerini yapan kişileri ve işleri incelemelisiniz. Bu incelemeler sayesinde sektör hakkında fikir sahibi olacaksınız.



16. Ulaşılabilir Hedefler Koyun!


Kendinize hedefler koyarken yeteneklerinizin ve yapabileceklerinizin farkında olmalı ve buna göre hedefler koymalısınız. Fazla hayalperest olmak enerjinizi boş yere tüketmenize neden olabilir. Bu nedenle bunun dozunu iyi ayarlamalı ve gerçekleşmesi mümkün hayaller kurmalısınız. Realist bir tutum sergilemek hem mantıklı adımlar atmanızı hem de maddi ve manevi olarak yıpranmamanızı sağlar. Özellikle de hiç denenmemiş işlerin neden bu güne kadar denenmediğini sorgulamak hedefinizin ne kadar ulaşılabilir olduğunu bulmanıza yardımcı olacaktır.



ulasilabilir hedefler




17. İyi ve İkna Kabiliyeti Yüksek Bir Anlatıcı Olmaya Çalışın!


Hayata geçirmek istediğiniz projeyi insanlara etkili bir biçimde anlatmanız çok önemlidir. Ne yaptığınızı, yaptığınız işin kimleri hedef aldığını ve ne sebeple yaptığınızı akıllarda soru işareti kalmayacak şekilde anlatmalısınız. Böylelikle, girişim fikrinizle ilgilenen diğer insanların da dikkatini çekebilirsiniz.

18. Sosyal Medyayı Etkili Bir Biçimde Kullanmaya Özen Gösterin!


Bildiğiniz üzere günlük hayatta da iş hayatında da sosyal medyanın önemi her geçen gün artmakta. Kurduğunuz işin bilinirliğini arttırmak ve insanların dikkatini çekmek sosyal medya ile oldukça kolay. Çünkü, düzenli ve iyi bir yönetim stratejisiyle yönetilen sosyal medya hesapları, çok sayıda geri dönüş alabilir.

Hedef kitlenizi büyütmek için YouTube, Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin gibi sosyal medya uygulamalarını kullanmalısınız. Etkili bir biçimde kullanmak için ise düzenli olarak paylaşımlar yapmalısınız. Sosyal medyada elinizden geldiğince aktif olmalı ve hedef kitlenize göre içerikler paylaşmalısınız. Henüz fikir aşamasında olan girişiminiz için bile sosyal medya hesapları açarak firmaların ve markaların dikkatini çekmeyi başarabilirsiniz.



sosyal medya




19. Ertelemeyin, harekete geçin!


Her genç girişimci, bulduğu girişim fikrini derinlemesine düşünür. Ancak nereden başlayacaklarını bilmedikleri için harekete geçmeleri gereken zamanı bulamayabilirler. Ancak, sürekli bu iş fikrini düşünüp bir adım atmamak da zaman kaybına yol açar. Bu nedenle, bir girişimde bulunmak istediğinizde yeteri kadar düşündükten sonra bir eylemde de bulunmalısınız.

Emek vermeden o işin olup olmayacağını bilemez, sadece düşünerek bir yere varamazsınız. Adım atmaktan korktuğunuz bir iş fikri, sizinle birlikte çoğu kişinin hayatını da olumlu etkileyebilir. Bir an önce gereken motivasyonu toplamalı ve işe koyulmalısınız.



20. Bulduğunuz Fikri Gerçekten Sahiplenin!


Bulduğunuz ve hayata geçirmek istediğiniz iş fikrini sahiplenmeli ve onun için fedakarlıklar yapmalısınız. Çünkü, sahiplenmediğiniz bir işi ilerletemez ve başarılı olamazsınız. İyi bir girişimci olmak istiyorsanız gerektiğinde fedakarlıklar yapmayı bilmeli ve iş fikrinize sonuna kadar güvenmelisiniz.

Sahiplendiğiniz iş için yaptığınız fedakarlıklar size bir yük gibi gelmemeli hatta bu sizi daha çok motive etmeli. Bu nedenle, motivasyonunuz eksildiğinde ya da çok fazla fedakarlık yaptığınızı düşündüğünüzde bu işi neden yaptığınızı kendinize tekrar hatırlatmalısınız.



Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.
ekibi olarak bu yazımızda siz genç girişimcilere birbirinden değerli tavsiyeler vermeye çalıştık. Daha fazla
Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.
için sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!

İlginizi Çekebilir:
Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.


Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.
 
Üst