• Forumu şuan da Ziyaretçi olarak görüntülüyorsunuz. Forum ziyaretçileri tüm konu ve bağlantıları görüntüleyemez ve kaynaklara erişimi yoktur. Eğer üye iseniz buradan üye girişi yapın ya da burayı tıklayarak şimdi üye olun.
  • Ubden® Topluluk Projelerine, Aracılığınızla Destek Vermektedir.

    Topluluk projelerine katkı yapmak ve topluğumuza ulaşan genç girişimcilere destek olmak için Buradaki  bağlantıdan işlem kanallarına ulaşabilirsiniz.

    Desteklerinizle 7.000 kişilik bir ekosistem olduk ve büyümeye devam ediyoruz. Desteğiniz için teşekkürler.

Multidisipliner İnsan Olmak Nedir? Nasıl Multidisipliner Olunur?

  • Konbuyu başlatan Umut Boran Sarı
  • Başlangıç tarihi
U

Umut Boran Sarı

Misafir
Misafir
Hiç tarih kitaplarını karıştırdığınızda, zamanın bilim adamlarıyla alakalı bir şeyler ilginizi çekti mi? Örnek vermek gerekirse Farabi’nin hayatını okurken yaptığı meslekleri, aldığı eğitimleri okudunuz mu? Ya da İbn-i Sina’nın hayatını okurken, ona verilen meslek ünvanlarını gördünüz mü?

Dünyadaki sektörler her ne kadar birbirleriyle rekabet içerisinde olsalar da, teknoloji, e-ticaret, yazılım, iletişim, psikoloji, tıp, müzik gibi bazı meslek grupları sürekli birbiriyle etkileşim içerisinde hareket ediyorlar. En basitinden kendimizden örnek vermek gerekirse, sunum hazırlarken bile seçtiğimiz temayı veya rengi, insanı rahatsız etmeyecek bir renk olmasına özen göstererek seçiyoruz. Bunu yaparken de psikoloji ve tıp alanından yardım alıyoruz.

Günümüzde bireysel bir şekilde, tek bir konuda yetkilenmek çok önemli olsa da, her zaman hedefimizi tam 12’den vurmamızı sağlamaz. Başarıya ulaşmak için bundan daha fazlasını yapmak gerekir. Bir elin nesi var iki elin sesi var mantığıyla, aynı amaç doğrultusunda farklı alanlardan yardım almak gerekir. Burada da karşımıza 21. yüzyıl yetkinliklerinden biri olan “multidisiplinerlik” kavramı çıkıyor. Peki multidisiplinerlik nedir? Multidisipliner insan kime denir? Nasıl multidisipliner olunur? Hadi bunları birlikte öğrenelim.

Multi+Disiplinerin Kelime Anlamı ve Kökeni Nedir?​


“Nasıl multidisipliner olunur?” konusuna geçmeden önce Multi+disipliner olarak iki kavrama ayırıp etimolojik olarak incelediğimizde multi kelimesi Latince olan multus’tan türetilmiştir. “Çok” anlamına gelmektedir. Disiplin ise yine Latince olan discere “öğrenmek” fiilinden türemiştir. Multidisiplinerin kelime anlamı ise belirli plan çerçevesinde, bir konuya değişik branşlar üzerinden ele almaktır.

Nasıl Multidisipliner İnsan Olunur?​


Multidisipliner olmanın bence 4 ana adımı vardır.

  1. Alanın dışına çık, başka konulara yelken aç.
  2. Tam öğren, bir kere öğren.
  3. Ekip çalışmasına ayak uydur ve yardım almaktan çekinme.
  4. Doğru ve etkili iletişim.

Bir alanda profesyonelleşmiş kişi, kendi alanı dışında bir konu belirler. Bu konular birbirinden uzak olabilir. Ama birleştirildiğinde ortak bir amaç uğruna hareket etmelidir. Öncelikle bu konularda yetkinlikler kazanmaya çalışır. Sonrasındaysa öğrendiği bilgilerle kendi konusunu birleştirir. Eğer bu bir problemse daha kapsamlı bir çözüm oluşturur. Yenilikse daha fazla sektörü ilgilendirir.

Multidisiplinerlikte, benzetme yapılacak olursa öğrendiğin konular baharat değil, yemektir. Bu ne demek? Eğer bir şey hakkında fikir sahibi olmak gerekiyorsa, o konu için uzmanlaşacak ve yetkinlik kazanacak derecede öğrenmek gerekiyor. Her konudan azar azar bilgi sahibi olmak işimize yaramaz. Bir işi tam anlamıyla öğrenmek gerekir ki kendi konumuzla bağdaştırıp daha çok fayda sağlayalım.

Multidisiplinerlik sanılanın aksine bir kişinin bütün işi yapması değildir. Bir bakıma da iş birliğidir. Herkesin işini en iyi şekilde yapması sonucu, birleştirildiğinde oluşan, tutarlı ,ürünün sonucudur. O yüzden olası bir tıkanıklıkta ekipten yardım almak içinizi oldukça rahatlatır.

Çalışılan yerde güçlü ilişkiler kurmak, yapılan iş birliğine önemli ölçüde katkı verir. Ekipler arasında bağ oluşmasını sağlar. Sadece yan yana değil çevrimiçi işbirliği araçları da kullanılmalıdır. Bu araçlar da iş birliğini %49, üretkenliği de %45 oranında arttırtır. Örneğin, en basitinden anlık mesajlaşma uygulamalarınu düşünebiliriz. Orada sürekli iletişimde olmak hem hata oranını en aza indirir hem de başarıya daha hızlı ve emin adımlarla ulaştırır.

  • Bu adımları uygularsak da multidisipliner insan oluruz.

Son olarak…​


Günümüz dünyasına ayak uydurmak için her telden çalmak gerekiyor. Örnek vermek gerekirse bir kimya mühendisi, yazılım da bilmek zorundadır, programlama da bilmek zorundadır, finans hakkında da düşünebilmesi gerekir ya da saz da çalabilir, resim de yapabilir, futbol da oynayabilir. Bunları belirli bir topluluğa hitap etmek için de kişisel gelişimimiz için de yapabiliriz.

Hayatta kendimizi her yönden geliştirmeye çalışmak gerekir ve bu iyidir.

Multidisipliner İnsan Olmak Nedir? Nasıl Multidisipliner Olunur? yazımızın sonuna geldik. Eğer bu konu dikkatini çektiyse seni “
Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.
” yazımızı da okumaya davet ediyoruz ayrıca zaman yönetimi konusuna meraklıysan
Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.
yazımızı mutlaka okumalısın!

Diğer içeriklerimize ve haberlerimize ulaşmak istersen seni
Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.
sayfamızdaki diğer yazılarımızı okumaya davet ediyoruz. Kariyer, eğitim ve burs fırsatlarından haberdar olmak istiyorsan
Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.
sayfamıza göz atmayı unutma!

The post
Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.
appeared first on
Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.
.

Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.
 
Üst