• Forumu şuan da Ziyaretçi olarak görüntülüyorsunuz. Forum ziyaretçileri tüm konu ve bağlantıları görüntüleyemez ve kaynaklara erişimi yoktur. Eğer üye iseniz buradan üye girişi yapın ya da burayı tıklayarak şimdi üye olun.
  • Ubden® Topluluk Projelerine, Aracılığınızla Destek Vermektedir.

    Topluluk projelerine katkı yapmak ve topluğumuza ulaşan genç girişimcilere destek olmak için Buradaki  bağlantıdan işlem kanallarına ulaşabilirsiniz.

    Desteklerinizle 7.000 kişilik bir ekosistem olduk ve büyümeye devam ediyoruz. Desteğiniz için teşekkürler.

SAP Cloud for Customer ve SAP Entegrasyonu Nasıl Yapılır?

H

Hasan Fatih Ekşioğlu

Misafir
Misafir


SAP Cloud for Customer (C4C), SAP tarafından geliştirilen, kuruluşların müşteri etkileşimlerini ve ilişkilerini geliştirmelerine yardımcı olmak amacıyla tasarlanmış kapsamlı, bulut tabanlı bir müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) çözümüdür. Bulut tabanlı bir çözüm olarak SAP Cloud for Customer, işletmelere müşteri ilişkilerini çeşitli kanallar üzerinden yönetmek için ölçeklenebilir, güvenli ve esnek bir platform sunar.

SAP Cloud for Customer gibi bulut tabanlı bir CRM sistemini kullanırken, müşteri hesapları, ürün bilgileri veya çalışan kayıtları gibi master data ile birlikte, transactional data'nın da bulut ortamı ile bağlı olan yerleşik SAP ERP sistemleri arasında düzgün bir şekilde senkronize edilmesi gerekmektedir. Master data replikasyonu, iş süreçlerinin tutarlı ve birleşik bir görünümünü korumak için hayati öneme sahiptir.

Ayrıca, transactional data'nın da replike edilmesi gerekebilir. Örneğin, bulut CRM içerisinde oluşturulan satış siparişleri, yerleşik SAP ERP sistemine entegre edilebilir. Alternatif olarak, müşteriyle yapılan satış etkileşimi sırasında belirli bir müşteri için güncel fiyatlandırma bilgilerini almak gibi bazı verilere gerçek zamanlı erişim gerekebilir. Hem bulut hem de yerleşik sistemlerin sürekli olarak senkronize edilmesi, operasyonel verimlilik ve veri doğruluğunu sağlamak için kritik öneme sahiptir. Bu da, sistemler arasında sorunsuz veri akışını kolaylaştıran güçlü entegrasyon senaryolarının uygulanmasını gerektirir ve böylece tutarlı, gerçek zamanlı bilgi akışını sağlar.

SAP ERP ve Sap Cloud for Customer Entegrasyonu

SAP Cloud for Customer ile SAP ERP Entegrasyonu Teknik Görünüm:​


SAP Cloud for Customer (C4C) ile SAP ERP arasındaki entegrasyon, bulut tabanlı ve yerleşik ortamların birbirleriyle veri alışverişinde bulunduğu tipik bir cloud-to-on-premise entegrasyonu örneğidir. Bu tür entegrasyon senaryolarında, farklı yaklaşımlar ve yapılandırmalar uygulanabilir. Ancak, bu tartışma, veri bütünlüğünü ve sistem uyumluluğunu sağlamak için güvenli iletişim protokollerinden ve ara yazılımlardan yararlanan yaygın ve etkili bir yapılandırmaya odaklanacaktır.

Önerilen mimaride, SAP Cloud for Customer uygulaması, SAP cloud network içinde çalışırken, integration middleware—genellikle Cloud Integration (
Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.
'in bir parçası)—de bu bulut ortamında yer alır. Bunun aksine, bağlı olan yerleşik uygulama (bu örnekte SAP ERP), müşterinin iç IT ortamı, yani on-premise landscape içinde çalışır. Bu yapılandırmadaki tüm bileşenler, ağ üzerinde şifreli veri iletimini sağlayan HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure) aracılığıyla haberleşir.

Müşteri için SAP Cloud'un SAP ERP ile Entegrasyonuna İlişkin Teknik Yapı


Ancak, farklı ağ sınırları arasında veri akışı olduğunda, özellikle SAP cloud network ile müşterinin yerleşik ortamı arasındaki bağlantılara özel önem verilmelidir. Bu tür bağlantılar için önemli bir güvenlik gereksinimi, müşteri ortamındaki bileşenlerin doğrudan genel internetten erişilebilir olmamasıdır. Bu sorunu çözmek için, SAP cloud network’ten müşteri ortamındaki SAP ERP sistemi'ne veri veya mesajlar iletilirken, müşteri ortamında bulunan güvenli bir ara bileşen, Transport Layer Security (TLS) oturumlarının sonlandırılmasını ve yeniden kurulmasını yönetmelidir. Bu ara bileşen, bir reverse proxy veya SAP Connectivity services olabilir. Gelen TLS taleplerini işler, bu oturumları sonlandırır ve yeni bağlantılar kurarak iletişimi yerleşik sisteme güvenli bir şekilde yönlendirir.

Ters yönde, yani müşteri ortamındaki SAP ERP sistemi'nin, SAP cloud network'teki Cloud Integration bileşenine mesaj göndermesi durumunda, istek genellikle bir proxy server veya transparent proxy üzerinden geçer. Bu durumda, proxy, mevcut TLS oturumunu sonlandırmadan ya da değiştirmeden isteği yalnızca yönlendirir ve böylece güvenli ve kesintisiz bir bağlantı sağlar.

Cloud Integration bileşeni, SAP Cloud for Customer ile SAP ERP arasında bir aracı mesaj yöneticisi olarak çalışarak, çeşitli bağlantı seçenekleri aracılığıyla iletişimi sağlar. SAP ERP ile Cloud Integration arasındaki arayüz için en yaygın kullanılan protokoller, Simple Object Access Protocol (SOAP) adapter veya IDoc adapter (aynı zamanda SOAP protokolünü kullanır) protokolleridir. Benzer şekilde, Cloud Integration ile SAP Cloud for Customer arasındaki bağlantı da genellikle güvenli veri iletimi ve hizmet düzenlemesi için SOAP adapter kullanır.

Cloud Integration Sisteminde Kullanılan Örnek Adapter Ayarlamaları:​


Bu bölümü tamamlamak için, bir üretim ortamında senaryodaki bağlantıların Cloud Integration tarafında nasıl yapılandırılabileceğini kısaca göstereceğiz. Bu bölümde, Cloud Integration sisteminde kullanılan dört adaptöre ait ekran görüntülerini paylaştık.

SAP ERP'den Bulut Entegrasyonuna Gönderilen Mesajlar için Idoc Adapter


HTTPS sender adaptörü için Adres alanı, iFlow’un Cloud Integration tenant üzerinde dağıtıldıktan sonra SAP ERP’nin bu iFlow’u çağırabilmesi için bir endpoint tanımlamalıdır. Bu endpoint, SAP ERP sistemine yapılandırılacak olan nihai hedefi belirlemektedir. Bu hedef, URL, tenant’a atanmış olan çalışma zamanı bileşeni ve bu endpoint adresinden oluşur.

Öte yandan, WSDL'ye URL alanı, SOAP adaptörü bağlamında önem arz etmektedir. Bu alan, genellikle Web Service tanımlamalarının yapıldığı ve entegrasyon süreçlerinde hizmetlerin tanımlanması amacıyla kullanılan bir URL’dir.

IDoc adaptörü kullanılarak Cloud Integration ve SAP ERP sistemleri arasındaki iletişimin ters yönlü olarak, yani mesajların Cloud Integration’dan SAP ERP’ye gönderilmesi senaryosu söz konusu olduğunda, Adres alanında SAP ERP sistemine ait host ve port bilgileri ile birlikte SAP istemcisinin belirtilmesi gerekmektedir. Bu adresin sabit bir kısmı olan /sap/bc/srt/idoc, SAP sisteminin IDoc hizmetine işaret eder.

Proxy Türü alanında ise, varsayılan olarak İnternet seçeneği aktif olarak gelir. Bu seçenek, entegrasyon senaryolarında çoğu müşterinin tercih ettiği bir yöntem olan ters proxy altyapısı üzerinden bağlantının yapıldığını ifade eder. Alternatif olarak, Yerel Ağ seçeneği de mevcuttur. Bu seçenek, SAP ERP’ye bağlanmak için SAP Bağlantı hizmetlerinin kullanıldığı durumlar için tercih edilir.



SAP ERP'den Bulut Entegrasyonuna Gönderilen Mesajlar için Idoc Adapter screen 2


Aşağıdaki görsel, SAP Cloud for Customer ile Cloud Integration arasındaki bağlantı için kullanılan bir SOAP (1.x) sender adaptörünün örneğini göstermektedir. Bu senaryoda, SAP Cloud for Customer’dan Cloud Integration’a mesaj gönderilmesi durumu ele alınmaktadır.

Adres alanında, SAP Cloud for Customer’ın Cloud Integration tenant’ında dağıtılan iFlow’a çağrı yapabilmesi için bir endpoint adresi tanımlanmalıdır. Bu endpoint adresi, entegrasyon sürecinde SAP Cloud for Customer tarafından iFlow’un doğru şekilde çağrılması ve iletişimin sağlanması açısından kritik öneme sahiptir.

WSDL'ye URL alanında ise, bir Web Services Description Language (WSDL) dosyası tanımlanmıştır. Bu dosya, Cloud Integration’ın mesajları işleyebilmesi için gerekli olan bilgileri içermektedir. WSDL dosyası, özellikle servislerin tanımları ve veri iletimine ilişkin protokoller hakkında detaylı bilgiler sunar ve entegrasyon süreçlerinde mesajların doğru bir şekilde işlenmesine yardımcı olur.

SOAP (1.x) sender adaptörünün örneği




Aşağıdaki görsel, Cloud Integration ile SAP Cloud for Customer arasındaki bağlantıyı kuran bir SOAP (1.x) receiver adaptörünün örneğini göstermektedir. Bu senaryoda, iletişim ters yönde gerçekleşmekte, yani mesajlar Cloud Integration'dan SAP Cloud for Customer'a gönderilmektedir.

Bu tür bir entegrasyon sürecinde, “SOAP receiver adaptörü” mesajların güvenli ve tutarlı bir şekilde SAP Cloud for Customer'a iletilmesini sağlar. Cloud Integration platformunda yer alan bu adaptör, mesajları belirlenen uç noktalara doğru yönlendiren önemli bir bileşendir. Bu süreçte, adaptör mesajı doğru biçimde alır, ilgili servislere yönlendirir ve SAP Cloud for Customer sistemine güvenli bir şekilde aktarımını sağlar. Böylece, sistemler arası veri akışı sorunsuz bir şekilde gerçekleşir.

SOAP receiver adaptörleri, özellikle kurumsal entegrasyon senaryolarında güvenilir bir veri iletişimi sağlamak amacıyla kullanılır. Bu adaptör, standartlara uygun olarak mesaj formatlarını işleme ve SAP Cloud for Customer'daki hizmetlerle etkileşime geçme konusunda önemli bir rol oynar.



SOAP (1.x) receiver adaptörünün örneği


“Address” alanında, SAP Cloud for Customer sistemindeki hizmet adresini belirtmeniz gerekmektedir. Bu adres, entegrasyon sürecinde mesajların doğru şekilde yönlendirileceği hedefi tanımlar ve SAP Cloud for Customer sistemine yapılacak bağlantının yapılandırılmasında kritik bir rol oynar.


Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.
hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.


Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.
 
Üst