İ
İlayda Okan
Misafir
Misafir
Günümüzün hızla dijitalleşen dünyasında entegrasyon çözümleri artık sadece sistemleri birbirine bağlamakla kalmıyor, aynı zamanda iş süreçlerinin güvenilir, ölçeklenebilir ve gerçek zamanlı hale gelmesini sağlıyor.
SAP PI/PO (Process Integration / Process Orchestration) uzun yıllardır SAP müşterilerine güvenilir bir entegrasyon platformu sunmuş olsa da, günümüzde işletmelerin bulut tabanlı, esnek ve API odaklı çözümlere yönelmesiyle birlikte bu platformun sınırları görünür hale geliyor. Ek olarak SAP PI/PO, özellikle PO 7.5 sürümü, SAP tarafından 31 Aralık 2027 itibarıyla mainstream (standart) destekten çıkarılacak. Bu tarihten sonra da “extended maintenance” kapsamında 2030’un sonuna kadar ek ücret karşılığında destek sunmaya devam edecek. Ancak işletmeler şimdiden SAP Integration Suite’e geçiş yollarını araştırmaya başladı.
Bu blogda, SAP PI/PO ile SAP Integration Suite platformlarını karşılaştırıyor, neden geçiş yapılması gerektiğini açıklıyor ve geçiş süreci için stratejik bir yol haritası sunuyoruz.
Özetle, SAP Integration Suite, hem SAP hem de SAP dışı 3rd party sistemlerle çok daha esnek ve modern bir entegrasyon deneyimi sunar.
Bir üretim firmasında, SAP ECC ile lojistik yönetim sistemi arasındaki entegrasyonu SAP PI üzerinden yönetiyorlardı. Ancak yıllar içinde oluşan karmaşık XML mapping’ler, sistemi yönetmeyi ve geliştirmeyi zorlaştırmıştı.
MDP Group SAP Entegrasyon ekibi olarak, bu altyapıyı SAP Integration Suite’e taşıyarak entegrasyonu çok daha sade, esnek ve sürdürülebilir bir hale getirdik. Integration Advisor sayesinde karmaşık mapping’leri standart ve yeniden kullanılabilir hale getirerek geliştirme süreçlerini büyük ölçüde kolaylaştırdık.
Ayrıca SAP Event Mesh ile tedarik zinciri boyunca gerçekleşen olaylara bağlı olarak sistemler arasında anlık veri paylaşımı ve bildirim altyapısı kurduk. Böylece ekipler, operasyonları daha hızlı ve çevik şekilde yönetebilir hale geldi.
Bu geçişin ardından:
Sonuç
SAP PI/PO'dan SAP Integration Suite’e geçiş, sadece teknik bir dönüşüm değil, aynı zamanda iş süreçlerini daha çevik, entegre ve dijital hale getirme fırsatıdır. SAP, bu geçişi kolaylaştırmak için birçok araç ve içerik paketi sunmaktadır. Şirketlerin, geçiş sürecini iyi planlaması, adım adım ilerlemesi ve test aşamasını ihmal etmemesi kritik önemdedir.
Eğer SAP PI/PO sisteminiz yaşlanıyor, modern sistemlerle entegrasyon ihtiyacınız artıyorsa, SAP Integration Suite’e geçişi değerlendirme zamanınız gelmiş olabilir. Bu süreçte tüm tecrübelerimiz ve donanımlı
SAP PI/PO (Process Integration / Process Orchestration) uzun yıllardır SAP müşterilerine güvenilir bir entegrasyon platformu sunmuş olsa da, günümüzde işletmelerin bulut tabanlı, esnek ve API odaklı çözümlere yönelmesiyle birlikte bu platformun sınırları görünür hale geliyor. Ek olarak SAP PI/PO, özellikle PO 7.5 sürümü, SAP tarafından 31 Aralık 2027 itibarıyla mainstream (standart) destekten çıkarılacak. Bu tarihten sonra da “extended maintenance” kapsamında 2030’un sonuna kadar ek ücret karşılığında destek sunmaya devam edecek. Ancak işletmeler şimdiden SAP Integration Suite’e geçiş yollarını araştırmaya başladı.
Bu blogda, SAP PI/PO ile SAP Integration Suite platformlarını karşılaştırıyor, neden geçiş yapılması gerektiğini açıklıyor ve geçiş süreci için stratejik bir yol haritası sunuyoruz.
1. SAP PI/PO ve SAP Integration Suite Karşılaştırması
1.1 SAP PI/PO vs. SAP Integration Suite: Mimari Farklılıklar
Özellik | SAP PI/PO (On-Premise) | SAP Integration Suite (Cloud) |
Kurulum | Fiziksel sunucularda | SAP BTP üzerinde, kurulum gerektirmez |
Bakım & Destek | Kullanıcı sorumluluğunda | SAP tarafından yönetilir (PaaS modeli) |
Güncellemeler | Manuel yapılır | Otomatik olarak güncellenir |
Ölçeklenebilirlik | Donanıma bağlıdır | İhtiyaca göre otomatik ölçeklenir |
1.2 SAP PI/PO vs. SAP Integration Suite: Fonksiyonel Özellikler
Özellik | SAP PI/PO | SAP Integration Suite |
API Yönetimi | Yok | Var (API Management Modülü) |
Event-Driven Entegrasyonu | Sınırlı | SAP Event Mesh ile gerçek zamanlı yapı |
Hazır İçerik Paketleri | Kısıtlı | SAP API Business Hub ile zengin içerik |
No-Code/Low-Code Araçlar | Yok | Integration Advisor, Flow Designer |
Modern SaaS Sistemlerle Uyumluluk | Yok | Yüksek (Salesforce, Workday, Ariba vb.) |
Özetle, SAP Integration Suite, hem SAP hem de SAP dışı 3rd party sistemlerle çok daha esnek ve modern bir entegrasyon deneyimi sunar.
2. Neden SAP Integration Suite’e Geçilmeli?
2.1 Modern Entegrasyon Gereksinimlerini Karşılar
- API tabanlı entegrasyonlar sayesinde mikroservis mimarisine geçiş kolaylaşır.
- Gerçek zamanlı veri iletimi ve karar alma süreçlerini hızlandırır.
- Event-Driven mimari ile sistemler arası otomatik tetikleme mümkün hale gelir.
2.2 Bulut Uyumlu ve Geleceğe Hazır
- SAP’nin bulut stratejisi ile tam uyumlu çalışır.
- Hibrit sistemler için ideal (örneğin hem S/4HANA on-premise hem SuccessFactors bulut ortamı).
- Yeni SAP servisleriyle kolayca entegre olur (BTP AI Core, Workflow Management vb.).
2.3 Operasyonel Verimlilik
- Sunucu ve altyapı yönetimi ihtiyacını ortadan kaldırır.
- Güncellemeler, bakım ve yedekleme işlemleri SAP tarafından sağlanır.
- Hızlı geliştirme, test ve dağıtım olanakları sunar.
SAP PI/PO’dan SAP Integration Suite’e Adım Adım Geçiş Stratejisi
Adım 1: Mevcut Entegrasyonların Analizi
- PI/PO sisteminde kullanılan tüm iFlowlar, mappingler, adapterler tespit edilir.
- Kullanım sıklığı, karmaşıklık ve kritiklik bazında sınıflandırılır.
Adım 2: Geçiş Yol Haritasının Oluşturulması
- Hangi entegrasyonlar birebir taşınacak, hangileri yeniden tasarlanacak belirlenir.
- Hibrit senaryolar için kısa ve uzun vadeli çözümler planlanır.
Adım 3: Uygulama ve Test Süreci
- SAP'nin sunduğu Integration Assessment Tool veya Migration Assessment araçları kullanılarak geçiş kolaylaştırılır.
- Taşınan iFlowlar için uçtan uca testler yapılır.
- Süreçlerde aksama olmaması için paralel çalışma (dual-run) önerilir.
Adım 4: Canlıya Alma ve İzleme
- Geçiş tamamlandığında SAP Integration Suite izleme araçları ile operasyonel kontroller sağlanır.
- Alert Notification, Cloud Integration Monitoring gibi servisler aktif kullanılır.
4. SAP PI/PO'dan SAP Integration Suite'e Geçiş Örneği: Üretim Sektöründe Geçiş Süreci
Bir üretim firmasında, SAP ECC ile lojistik yönetim sistemi arasındaki entegrasyonu SAP PI üzerinden yönetiyorlardı. Ancak yıllar içinde oluşan karmaşık XML mapping’ler, sistemi yönetmeyi ve geliştirmeyi zorlaştırmıştı.
MDP Group SAP Entegrasyon ekibi olarak, bu altyapıyı SAP Integration Suite’e taşıyarak entegrasyonu çok daha sade, esnek ve sürdürülebilir bir hale getirdik. Integration Advisor sayesinde karmaşık mapping’leri standart ve yeniden kullanılabilir hale getirerek geliştirme süreçlerini büyük ölçüde kolaylaştırdık.
Ayrıca SAP Event Mesh ile tedarik zinciri boyunca gerçekleşen olaylara bağlı olarak sistemler arasında anlık veri paylaşımı ve bildirim altyapısı kurduk. Böylece ekipler, operasyonları daha hızlı ve çevik şekilde yönetebilir hale geldi.
Bu geçişin ardından:
- Entegrasyon hataları %40 oranında azaldı,
- Geliştirme sürelerini %50 kısaldı,
- Operasyonel maliyetlerde yıllık %20 tasarruf sağlandı.
Sonuç
SAP PI/PO'dan SAP Integration Suite’e geçiş, sadece teknik bir dönüşüm değil, aynı zamanda iş süreçlerini daha çevik, entegre ve dijital hale getirme fırsatıdır. SAP, bu geçişi kolaylaştırmak için birçok araç ve içerik paketi sunmaktadır. Şirketlerin, geçiş sürecini iyi planlaması, adım adım ilerlemesi ve test aşamasını ihmal etmemesi kritik önemdedir.
Eğer SAP PI/PO sisteminiz yaşlanıyor, modern sistemlerle entegrasyon ihtiyacınız artıyorsa, SAP Integration Suite’e geçişi değerlendirme zamanınız gelmiş olabilir. Bu süreçte tüm tecrübelerimiz ve donanımlı
Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.
ile sizlere destek vermeye hazırız.
Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.
süreci hakkında detaylı bilgi almak için bizimle bir toplantı talep edebilirsiniz.