E
Esranur Aydın
Misafir
Misafir
Üniversite hayatı heyecan verici olsa da, bazen maddi, akademik ve sosyal zorluklar nedeniyle eğitim sürecini sürdürmek oldukça güçleşebiliyor. Son 10 yılda Türkiye’de 19 milyonun üzerinde genç, çeşitli sebeplerle üniversite eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı. Bu rakamlar, özellikle ekonomik dalgalanmalar ve eğitim maliyetlerinin gençler üzerindeki etkisini açıkça gösteriyor. Gelin, üniversite terk oranlarını yaş, cinsiyet ve eğitim türüne göre birlikte inceleyelim.
YÖK verilerine göre bazı yıllar diğerlerinden daha zor geçmiş:
Ekonomik dalgalanmalar ve eğitim maliyetleri, gençlerin üniversiteye devam etmesini zorlaştırıyor.
Üniversiteyi bırakma oranları, eğitim türüne ve üniversite türüne göre de farklılık gösteriyor. Son 10 yılda eğitimini yarıda bırakan öğrencilerin büyük çoğunluğu, yaklaşık 16,9 milyon kişi, devlet üniversitelerinden gelirken, 2,1 milyon öğrenci vakıf üniversitelerinden, 57 bin öğrenci ise vakıflara bağlı meslek yüksekokullarından ayrıldı. Devlet üniversitelerinde ayrılmaların dağılımına bakıldığında ise, 8,3 milyon öğrenci lisans, 7 milyon öğrenci önlisans, 1,4 milyon öğrenci yüksek lisans, ve 182 bin öğrenci doktora programlarını tamamlayamadan eğitimden ayrılmış durumda.
Üniversiteyi bırakma oranları yaş ve cinsiyete göre de oldukça dikkat çekici. Verilere göre, eğitimini yarıda bırakan öğrencilerin çoğu 20-25 yaş grubunda yer alıyor ve bu grupta yaklaşık 8 milyon kişi bulunuyor. 25-30 yaş arasındaki öğrenciler ise yaklaşık 4,7 milyon olarak kaydedilmiş. Cinsiyet dağılımına bakıldığında ise, 9,7 milyon erkek ve 9,35 milyon kadın öğrenci eğitimini yarıda bırakmış durumda. Bu veriler, üniversite terkinin genç yaş gruplarında ve her iki cinsiyette de önemli bir sorun olduğunu gösteriyor.
Üniversiteyi bırakma oranları hem gençler hem de ülke için ciddi bir kayıp. Eğitim sürecini daha erişilebilir ve destekleyici hâle getirmek, bu rakamları düşürmenin en etkili yolu.
Eğitimde yaşanan bu durum, bursların ve maddi desteklerin önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Eğitim hayatında desteğe ihtiyaç duyan öğrencilerin yanında olmak kritik.
The post
Üniversiteyi Bırakmanın En Yoğun Olduğu Yıllar Hangileri?
YÖK verilerine göre bazı yıllar diğerlerinden daha zor geçmiş:
2022: 3 milyon 955 bin öğrenci eğitimini yarıda bıraktı. Döviz kurlarındaki artış ve fiyatlar, öğrencilerin omuzlarına ekstra yük bindirdi.
2018: 2 milyon 36 bin öğrenci üniversiteyi bırakmak zorunda kaldı.
2020 sonrası: Eğitimi yarıda bırakanların sayısı 11 milyonu geçti.
Ekonomik dalgalanmalar ve eğitim maliyetleri, gençlerin üniversiteye devam etmesini zorlaştırıyor.
Üniversiteyi Bırakan Öğrenciler Hangi Üniversite ve Eğitim Türlerinde Yoğunlaşıyor?
Üniversiteyi bırakma oranları, eğitim türüne ve üniversite türüne göre de farklılık gösteriyor. Son 10 yılda eğitimini yarıda bırakan öğrencilerin büyük çoğunluğu, yaklaşık 16,9 milyon kişi, devlet üniversitelerinden gelirken, 2,1 milyon öğrenci vakıf üniversitelerinden, 57 bin öğrenci ise vakıflara bağlı meslek yüksekokullarından ayrıldı. Devlet üniversitelerinde ayrılmaların dağılımına bakıldığında ise, 8,3 milyon öğrenci lisans, 7 milyon öğrenci önlisans, 1,4 milyon öğrenci yüksek lisans, ve 182 bin öğrenci doktora programlarını tamamlayamadan eğitimden ayrılmış durumda.
Üniversiteyi Bırakanların Yaş ve Cinsiyet Dağılımı Nasıl?
Üniversiteyi bırakma oranları yaş ve cinsiyete göre de oldukça dikkat çekici. Verilere göre, eğitimini yarıda bırakan öğrencilerin çoğu 20-25 yaş grubunda yer alıyor ve bu grupta yaklaşık 8 milyon kişi bulunuyor. 25-30 yaş arasındaki öğrenciler ise yaklaşık 4,7 milyon olarak kaydedilmiş. Cinsiyet dağılımına bakıldığında ise, 9,7 milyon erkek ve 9,35 milyon kadın öğrenci eğitimini yarıda bırakmış durumda. Bu veriler, üniversite terkinin genç yaş gruplarında ve her iki cinsiyette de önemli bir sorun olduğunu gösteriyor.
Üniversiteyi Bırakan Öğrenciler İçin Ne Tür Destekler Sunulabilir?
Burs ve maddi destek: Öğrencilerin eğitim hayatına devam etmesini kolaylaştırır, maddi kaygıları azaltır ve eğitimden kopmalarını önler.
Psikolojik ve akademik rehberlik: Stres, sınav kaygısı ve akademik zorluklarla başa çıkmalarını sağlar; özgüven ve motivasyonu artırır.
Esnek eğitim modelleri: Online dersler veya kişiye özel programlar sayesinde öğrenciler eğitimlerini kendi temposuna göre sürdürebilir, motivasyonları yüksek kalır.
Topluluk ve mentor desteği: Kampüs içi sosyal destek ve rehberlik ile öğrenciler yalnız hissetmez; networking ve kişisel gelişim fırsatlarıyla eğitimlerini daha verimli tamamlar.
Üniversiteyi bırakma oranları hem gençler hem de ülke için ciddi bir kayıp. Eğitim sürecini daha erişilebilir ve destekleyici hâle getirmek, bu rakamları düşürmenin en etkili yolu.
Eğitimde Destek ve Bursların Önemi
Eğitimde yaşanan bu durum, bursların ve maddi desteklerin önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Eğitim hayatında desteğe ihtiyaç duyan öğrencilerin yanında olmak kritik.
Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.
ile yüzlerce burs, ücretsiz eğitim ve kariyer programı öğrencilere sunuluyor. Böylece gençler, hayallerine daha güvenle ve maddi kaygı olmadan odaklanabiliyor. Açık burs ilanlarımızı görmek için
Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.
tıklayabilirsin. Microfon olarak eğitim hayatında yanındayız.The post
appeared first on
.