• Forumu şuan da Ziyaretçi olarak görüntülüyorsunuz. Forum ziyaretçileri tüm konu ve bağlantıları görüntüleyemez ve kaynaklara erişimi yoktur. Eğer üye iseniz buradan üye girişi yapın ya da burayı tıklayarak şimdi üye olun.
  • Ubden® Topluluk Projelerine, Aracılığınızla Destek Vermektedir.

    Topluluk projelerine katkı yapmak ve topluğumuza ulaşan genç girişimcilere destek olmak için Buradaki  bağlantıdan işlem kanallarına ulaşabilirsiniz.

    Desteklerinizle 7.000 kişilik bir ekosistem olduk ve büyümeye devam ediyoruz. Desteğiniz için teşekkürler.

Girişimcilik Bölümü Nedir, Mezunu Ne İş Yapar? Türkiyedeki Girişimcilik Bölümleri

  • Konbuyu başlatan Ömer Işık
  • Başlangıç tarihi
Ö

Ömer Işık

Misafir
Misafir
Son yıllarda girişimciliğin ülkemizde popüler hale gelmesiyle birlikte bazı üniversitelerde açılan girişimcilik bölümü hakkında merak edilenleri yanıtladık. Girişimcilik bölümü nedir, mezunu ne iş yapar, hangi üniversitelerde mevcut gibi soruların cevapları; ayrıca bizim de yorumumuzu öğrenmek için içeriğimize göz atabilirsiniz.

girisimcilik-bolumu-nedir


Girişimcilik Bölümü Nedir?​


Girişimcilik bölümü, son yıllarda ülkemizde girişimcilik trendinin artmasıyla birlikte ortaya çıkmış ve amacı nitelikli girişimciler yetiştirmek olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölümlerde kendi iş fikrini veya projesini gerçekleştirmek veya hali hazırda kurulmuş bir şirketi kalkındırmak isteyen inovatif uzmanlar ve girişimcilerin yetiştirilmesi hedeflenir.

girisimcilik-bolumu-nerede-var


Girişimcilik Bölümünde Hangi Dersler Okutulmaktadır?​


Girişimcilik bölümlerinde üniversiteye göre değişmekle birlikte İş Modeli Geliştirme, Yaratıcılık ve Fikir Geliştirme, Uluslararası Girişimcilik, İş Planı, Girişimci Finans, Tasarım Odaklı Düşünme, Kurum İçi Girişimcilik gibi derslerin yanında İşletme, İktisat, İstatistik, Pazarlama gibi dersler de okutulmaktadır.



Girişimcilik Bölümü Hangi Üniversitelerde Var?​


Girişimcilik bölümü henüz sınırlı sayıda üniversitede mevcuttur. Girişimcilik bölümü mevcut olan üniversiteler şu şekilde sıralanabilir;

  • Özyeğin Üniversitesi
  • İstanbul Kültür Üniversitesi
  • Karabük Üniversitesi
  • İstanbul Şehir Üniversitesi



Girişimcilik bölümü bu 4 üniversitede bulunsa da 2021 itibariyle yalnızca Özyeğin Üniversitesi ve İstanbul Kültür Üniversitesi bu bölümde öğrenci kabul etmiştir. Güncel Girişimcilik Bölümü programları aşağıdaki gibidir;

  • Özyeğin Üniversitesi (Burslu)
  • Özyeğin Üniversitesi (%50 İndirimli)
  • İstanbul Kültür Üniversitesi (Burslu)
  • İstanbul Kültür Üniversitesi (%50 İndirimli)
  • İstanbul Kültür Üniversitesi (Ücretli)

girisimcilik-bolumu-mezunu-ne-is-yapar


Girişimcilik Mezunu Ne İş Yapar, İş Olanakları Nelerdir?​


Girişimcilik Bölümü mezunları kamunun çeşitli alanlarında çalışabileceği gibi mezunlarının iş alanlarını genel olarak özel sektör oluşturmaktadır. Ayrıca bölümün isminden de anlayabileceğimiz üzere Girişimcilik mezunları kendi iş fikirlerini hayata geçirmek için girişimlerde bulunabilir.

Teorik olarak yukarıda saydığımız alanlarda iş imkanı bulabileceklerini söylesek de genel olarak girişimcilik bölümünün amacı nitelikli ve yenilikçi girişimciler yetiştirmektir. Bu doğrultuda mezuniyet sonrasında akademik eğitimlerini şu şekilde değerlendirebileceklerini söyleyebiliriz;

  1. Girişimcilik mezunları kendi iş fikirlerini hayata geçirmek üzere girişimlerde bulunabilirler.
  2. Hali hazırda kurulmuş aile şirketlerini geliştirmek üzere faaliyetlerde bulunabilirler.
  3. KPSS sonrası kamunun ilgili alanlarında çalışabilirler.
  4. Şirketlere veya şirketleşmek isteyen girişimlere bu alanda danışmanlık hizmeti verebilirler.
  5. Akademik eğitimlerine devam ederek (Yüksek lisans, doktora) bu alanda akademisyen olarak görev alabilirler.



Girişimcilik Bölümü Mezunu Maaşları​


Girişimcilik bölümü mezunları kamuda veya özel sektörde 3000-6000₺ arasında bir ücret ile işe başlayabilirler. Gerekli tecrübenin ardından danışmanlık hizmeti veren girişimcilik bölümü mezunları bu ücretlerin üzerinde bir gelir elde edebilir.

Başarılı bir girişimi hayata geçirebilen bir girişimci ise sektör ve girişimin büyüklüğüne göre değişmekle birlikte muhtemelen bu ücretlerden çok daha iyi bir kazanç elde edecektir.

girisimcilik-bolumu-mezun-maas


Girişimcilik Bölümü Tercih Edilmeli Mi?​


Günümüzde bütün bölümlerde olduğu gibi girişimcilik bölümünde de üniversite hayatı boyunca kendini ve vizyonunu geliştirebilen öğrenciler mutlaka kazançlı çıkacaktır.

Okutulan dersler ele alındığında temel olarak işletme bölümüne benzediğini ve yanında da girişimcilik üzerine eğitim verildiğini görebiliriz. Bu anlamda girişimciliğe yatkın kişiler veya hali hazırda aile şirketine sahip kişiler bu bölümü tercih edebilirler.

Girişimcilik bölümü haricinde doğrudan girişim yapmak istediğiniz alanda uzmanlaşmak ve buna yönelik bir bölümde okumak da adaylar için mantıklı bir tercih olabilir.

Son olarak diğer bölümlerin aksine “girişimci” unvanını elde edebilmek için ne yazık ki girişimcilik bölümü mezunu olmak yeterli olmayacaktır ancak girişimcilik yolunda güzel bir başlangıç olabilir tabii.
🙂


Girişimcilik ekosisteminde birçok tartışmaya (ve belki de önyargıya) sebep olan girişimcilik bölümü hakkında sizin de yorumlarınızı merak ediyoruz. Deneyimlerinizi ve düşüncelerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin.

İlginizi Çekebilir:
Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.


Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.
 
Üst