• Forumu şuan da Ziyaretçi olarak görüntülüyorsunuz. Forum ziyaretçileri tüm konu ve bağlantıları görüntüleyemez ve kaynaklara erişimi yoktur. Eğer üye iseniz buradan üye girişi yapın ya da burayı tıklayarak şimdi üye olun.
  • Ubden® Topluluk Projelerine, Aracılığınızla Destek Vermektedir.

    Topluluk projelerine katkı yapmak ve topluğumuza ulaşan genç girişimcilere destek olmak için Buradaki  bağlantıdan işlem kanallarına ulaşabilirsiniz.

    Desteklerinizle 7.000 kişilik bir ekosistem olduk ve büyümeye devam ediyoruz. Desteğiniz için teşekkürler.

Kapsamlı Mentorluk Rehberi: Nedir, Neden Önemlidir?

  • Konbuyu başlatan Ömer Işık
  • Başlangıç tarihi
Ö

Ömer Işık

Misafir
Misafir
Her insan kariyerinde, iş hayatında veya
Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.
süreçlerinde özellikle son yıllarda sıkça duymaya başladığımız mentorlere ihtiyaç duyabilir. Hatta cümleyi biraz daha iddialı hale getirmek gerekirse, başarıya doğru yoldan ulaşmak istiyorsanız mutlaka bir mentorden destek almanız gerektiğini söyleyebiliriz. Bu blog içeriğimizde mentorluk nedir, nasıl yapılır, neden önemlidir, mentorluk türleri nelerdir gibi mentorluk hakkında aradığınız tüm soruların yanıtlarına yer verdik. Mentorluk hakkında daha fazla bilgi edinmek için rehber niteliğinde hazırladığımız blog içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

Mentorluk Nedir, Nasıl Yapılır?​


Mentor’un kelime anlamına baktığımız zaman Türk Dil Kurumu’ndaki karşılığının ‘yönder’ olduğunu, bazı kaynaklarda ise akıl hocası olarak Türkçemize çevrildiğini görebiliriz. Mentorluk ise bir önceki cümleden de anlayacağımız üzere bir alanda kendini geliştirmiş, daha deneyimli bir kişinin(mentor) aynı alanda ilerlemek isteyen daha deneyimsiz bir kişi(mentee) ile bir araya gelip ona rehberlik etmesi veya yön göstermesi olarak açıklanabilir.

Süreç, mentor ve mentee’nin ilk seansta bir araya gelip karşılıklı istek ve beklentiler konuşulduktan sonra oluşturulan bir mentorluk sözleşmesi ile başlar ve belli aralıklarla gerçekleştirilen görüşme seansları ile devam eder. Mentorluk sözleşmesinde belirtilen görüşme sayısının tamamlanmasıyla birlikte mentorluk süreci de tamamlanmış olur. Oluşturulacak bu sözleşme içerisinde, bulunan organizasyona göre yazılı veya sözlü bir sözleşme olabilir.

Mentorluk Süreci Mentor ve Mentee’nin ortak kararına göre online veya yüz yüze olarak gerçekleşebilir. Yine mentorluk sürecinin kaç seanstan oluşacağı veya hangi aralıklarla görüşmelerin gerçekleştirileceği mentor ve mentee’nin ilk seansta alacağı ortak karara bağlıdır.

Mentorluk, bir kurum veya kuruluşun kendi içerisinde oryantasyon niteliğinde gerçekleştirebileceği gibi, çeşitli dernek veya topluluklar bünyesinde oluşturulan programlar aracılığıyla veya bireysel olarak da gerçekleştirilebilir.

Mentorluk Neden Önemlidir?​


Bir mentorluk ilişkisinin hem mentee hem de mentorun kendisi için birçok faydası vardır. Mentee için bir mentor rehberlik, destek, tavsiye ve bilgi sağlayabilir. Menteenin seçtiği alanda başarılı olmak için ihtiyaç duyduğu beceri ve güveni kazanmalarına yardımcı olabilir. Menteenin kendi alanında profesyonel bir network ağı oluşturması için de mentorlüğün önemi çok büyüktür. Mentor için ise mentorluk, bir başkasının büyümesine ve gelişmesine yardımcı olmaktan memnuniyet duygusu sağlayarak ödüllendirici bir deneyim olabilir.

İlginizi Çekebilir:
Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.


mentorluk-nedir-nasil-yapilir


Mentorluk Türleri Nelerdir?​


Mentorluk, farklı amaçlar doğrultusunda farklı şekillerde uygulanabilir, çünkü bazı mentorluk türleri hedefe giden yolda diğerlerinden daha etkili olabilir. Bu mentorluk türleri kesin hatlarla ayrılmış, çizilmiş veya belirlenmiş türler değildir. Bu türler çeşitli kaynaklarda azalabilir veya artabilir. Ben sizin için başlıca mentorluk türlerini kısaca açıklamak istedim. Şimdi gelin başlıca mentorluk türlerine bir göz atalım.

  • Birebir Mentorluk​


Birebir mentorluk, için mentorluğun en geleneksel hali desek sanırım yanılmış olmayız. Bu tür mentorlukler Bir mentee ve bir mentorun bir program veya bireysel olarak eşleşmesi, görüşmelerin bire bir gerçekleşmesi ile olur. Bire bir mentorluk görüşmedeki odağın tek bir kişide olması ve yönlendirmelerin bire bir şekilde gerçekleşmesinden dolayı genelde bu yöntem ile gerçekleştirilir.

  • Grup Mentorluğu​


Grup Mentorluğu, Birebir mentorluğun aksine Mentorun bir grup Mentee’ye aynı anda mentorluk yapması ile gerçekleşir. Bu tür mentorlukler kısa süre içerisinde daha fazla mentee’ye ulaşmak amacıyla tercih edilir. Ayrıca grup mentorluğu ekip ruhunun ve ekip becerilerinin geliştirilmesine yardımcı olmaktadır.

  • Takım Mentorluğu​


Takım Mentorluğu, birden çok Mentor ve Mentee’nin bir araya gelerek bir takım şeklinde mentorluk görüşmeleri gerçekleştirdikleri mentorluk türüdür.

  • Akran Mentorluğu​


Akran mentorluğu birbirinden daha deneyimli, daha kıdemli olmayan veya yaşça daha büyük olmayan iki kişinin veya meslektaşın birbirine rehberlik etmesini içerir. Bu mentorluk türünde taraflar sırayla mentor ve mentee olabilirler. Akran mentorluğunde amaç genel olarak tarafların bir destek sistemi oluşturarak birlikte öğrenmeleri ve gelişmeleridir.

  • Tersine Mentorluk​


Tersine mentorluk özellikle son yıllarda sıkça rastladığımız bir mentorluk türüdür. Aslında tam da isminden anlaşılacğaı gibi tersine mentorluk daha genç olan kişinin daha kıdemli veya deneyimli kişiye danışmanlık yapmasıyla gerçekleşir. Tersine mentorluk profesyonellerin yeni nesli daha iyi anlaması açısından oldukça önemlidir.

  • Online Mentorluk​


Son olarak özellikle pandemi döneminde remote çalışma düzeninin yaygınlaşmasıyla birlikte online mentorluk veya diğer adıyla sanal mentorluk kavramları ortaya çıkmıştır. Bu mentorluk türünde görüşmeler yüz yüze değil çeşitli yazılımlar veya yalnızca online görüşme platformları üzerinden online olarak gerçekleşir. Entrepub Genç Girişimci Platformunda ihtiyaç duyan genç girişimcilere bu yöntemle mentorluk sağlanmaktadır.

Nasıl Mentor Olunur?​


Mentor’un kelime anlamına dönüp baktığımızda aslında her akıl hocalığı veya yönderlik yapan kişiye mentor diyebiliriz bir yerde. Ancak profesyonel bir mentor olabilmek için uzmanlardan faydalanmak veya eğitimler almak çok önemlidir. Ülkemizde bu tarz eğitimleri sertifikalı olarak veren birçok kuruluş mevcut.

İkinci bir seçenek olarak bulunduğunuz konumdaki veya online olarak ilerleyen bir mentorluk projesine gönüllü olarak katılabilirsiniz. Bu tarz gönüllülük esaslı mentorluk programlarında genel olarak program başlangıcında alacağınız mentorluk eğitiminin ardından size atanan mentee ile mentorluk sürecine başlanır. Mentorluk kariyerinize başlarken sizler için güzel bir deneyim olabilir.

Mentorluk ve Koçluk Arasındaki Farklar​


Mesleki ve kişisel gelişim söz konusu olduğunda, “mentorluk” ve “koçluk” terimleri etrafında çok fazla kafa karışıklığı oluşabilir. İşleri netleştirmek için, mentorluk daha çok yol göstermek ve tavsiye verme ile ilgiliyken, koçluk daha çok eyleme geçirilebilir planlar geliştirebilmek ile ilgilidir.

İşte her birinin daha ayrıntılı bir açıklaması:

Mentorluk:​

  • Mentorluk, kariyerini ilerletmek isteyen birine rehberlik ve tavsiye sağlamakla ilgilidir. İlişki genellikle daha deneyimli bir birey (mentor) ile daha az deneyimli bir birey (mentee) arasındadır. Menteeye, mentorun hatalarından ve başarılarından öğrenme fırsatı verilir.
  • Mentor, kariyer gelişimi, iş arama stratejileri, ağ oluşturma ve kişisel gelişim dahil ancak bunlarla sınırlı olmayan bir dizi konuda destek ve tavsiye sağlar. Mentorluğun amacı, mentinin profesyonel olarak büyümesine ve hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmaktır.

Koçluk:​

  • Koç, koçluk yapılan kişiyle belirli bir alanda performanslarını geliştirmelerine yardımcı olmak için birlikte çalışır ve odak noktası belirli hedeflere ulaşmaktır. Koç rehberlik ve destek sağlar, ancak koçluk yapılan kişi kendi ilerlemesinden nihai olarak sorumludur.
  • Koçluk, bireyin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmaya odaklandığı için mentorluğa benzer. Ancak, koçluk mentorluktan daha eylem odaklıdır. Koç, bir eylem planı geliştirmek için bireyle birlikte çalışır ve ardından bu planı takip etmesini ister.



mentorluk-vs-kocluk-entrepub




Hem mentorluk hem de koçluk faydalı olabilir, ancak mentorluk genellikle daha uzun vadeli bir yatırım olarak görülür. Bireylerin becerilerini ve bilgilerini geliştirmelerine ve özgüvenlerini geliştirmelerine yardımcı olabilir. Bu nedenle, birinin kariyeri üzerinde derin bir etkisi olabilir.



Bu içeriğimizde mentorluk nedir, neden önemlidir, koçluk ile farkları nelerdir gibi mentorluk hakkında merak edebileceğiniz soruların tamamını yanıtlamaya çalıştık. Özellikle
Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.
lerin doğru yönlendirilmesi için büyük önem taşıyan mentorluk görüşmelerinden siz de faydalanmak için genç girişimcilere ücretsiz mentorluk desteği sağlayan
Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.
ile iletişime geçebilirsiniz.

Bu bağlantıyı görüntüleyebilmek için kayıt olmalı zaten üyeyseniz üye girişi yapmalısınız.
 
Üst